Tol heffen om aanleg van wegen te financieren
Rijkswaterstaat heeft twee aanlegprojecten op het programma staan: de Blankenburgverbinding bij Rotterdam en de ViA15 bij Arnhem en Nijmegen. De Blankenburgverbinding gaat naar verwachting in het najaar van 2024 open. Voor de ViA15 wordt nog een definitieve uitspraak van de Raad van State verwacht over het tracébesluit. Om deze verbindingen snel te kunnen aanleggen, gaat de Rijksoverheid op deze wegen tol heffen. Dat gebeurt met een free-flow systeem: geen tolpoortjes, maar camera’s die de kentekens detecteren. Weggebruikers betalen voor- of achteraf aan toldienstaanbieders voor een eenmalige doorgang of een abonnement.
Centrale rol
De RDW speelt een centrale rol bij de tijdelijke tolheffing: wij verzamelen de passagedata, registreren en verwerken deze, en zorgen dat de rekeningen bij de goede toldienstaanbieder terecht komen. Ook handelen we vragen, klachten en bezwaren af. Deze tolheffing is een nieuw en complex proces waarbij veel partijen betrokken zijn.
De Nederlandse overheid wil ook een vrachtwagenheffing invoeren die is voorzien in 2026. Op deze manier gaan binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Er geldt geen dubbele heffing op dezelfde plek. Op de nieuwe tolwegen betalen vrachtwagens dus alleen de tol.