ICT
Werk jij mee aan een nieuwe tijd?

Vandaag de dag beschikken voertuigen over meer en meer elektronische componenten. Deze verschillende componenten communiceren met elkaar. Ook is er steeds meer data-uitwisseling tussen voertuigen en fabrikanten. Data worden verzameld en gedeeld zodat de fabrikant het voertuig kan monitoren en waar nodig verbeteren. Naast de voordelen die nieuwe technologieën leveren de toepassingen ook nieuwe kwetsbaarheden en bedreigingen op. Wanneer een auto data lekt kan het gevolgen hebben voor zowel de eigenaar van de gegevens als de veiligheid van de weggebruikers. Denk hierbij aan gegevens over de ritten die zijn gereden en over de real-time locatie van het voertuig. Die gegevens staan bijvoorbeeld in het infotainmentsysteem. Je wilt niet dat onbevoegden misbruik maken van deze gegevens en bijvoorbeeld op afstand een voertuig plots laten remmen op de snelweg. 

 Voertuigen ontwikkelen dus naar rijdende computers. Dit vraagt van de RDW andere kennis, een andere manier van toezicht houden en een aanpassing van het toelatingsproces. Hoe weet je of een voertuig nog veilig is als updates door de lucht op elk moment uitgevoerd kunnen worden? RDW werkt dagelijks aan de vraagstukken met betrekking tot security en verkeersveiligheid van nieuwe technieken in voertuigen. 

Schrijf je in voor de Job Alert en blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures.

Rick Venema

Software engineer bij de divisie ICT in Groningen

“Ik zit als software engineer dicht op de ontwikkelingen en innovaties in de automotivebranche.”

De RDW registreert en beheert miljoenen voertuiggegevens in ons land. Gegevens van onder meer rijbewijzen, snelle motorboten en zelfs drones. Die worden duizenden keren per dag geraadpleegd door bijvoorbeeld politie, justitie, de Belastingdienst en verzekeraars. Rick Venema is software engineer bij RDW in Groningen: “Met mijn werk draag ik bij aan de veiligheid op de openbare wegen in Nederland.”

Lees meer

Joris Rietveld

Productieconsultant ICT

“Ik breng de complexe werelden van processen en ICT bij elkaar.”

Of het nu gaat om auto’s, vaartuigen of zelfs drones, de registratie ervan gebeurt in onze systemen. Een belangrijke bron van informatie voor bijvoorbeeld de politie, de Belastingdienst en verzekeraars. En ook particulieren en onze eigen collega’s maken gebruik van de registers. We zijn constant bezig om de systemen beter en klantvriendelijker te maken. En richten nieuwe registers in. Dan komt Joris Rietveld in actie. “Ik breng de complexe werelden van de proces- en de ICT-kant bij elkaar.”

Lees meer

Hoe werken wij bij RDW ICT?

Hoe blijft de divisie ICT wendbaar bij snelle maatschappelijke veranderingen zoals slimme, elektrische, zelfrijdende voertuigen, big data en intelligente transportsystemen. De wereld verandert snel en de wensen die vanuit de maatschappij op ons afkomen ook. Om hier goed op in te spelen moet de RDW wendbaar zijn en nauw samenwerken met partners. Dit geldt voor alle medewerkers van de RDW.