Project
Werken aan de mobiliteit van morgen

Veilig inloggen

In Nederland is het rijbewijs een veelgebruikt identiteitsbewijs. Door technische aanpassingen van de RDW kan het rijbewijs in de toekomst ook worden gebruikt voor het veilig inloggen op overheidswebsites via DigiD. Overheidsdiensten waarvoor je je nu nog moet identificeren bij een overheidsbalie, kunnen daardoor online worden afgenomen.

eID

Het projectteam eID (elektronische Identiteit) is verantwoordelijk voor het realiseren van de inlogfunctie op het rijbewijs. RDW is de eerste overheidspartij die deze functionaliteit heeft gerealiseerd voor een Nederlands identiteitsbewijs. Bij de ontwikkeling hiervan zijn nieuwe technieken op o.a. gebied van smartcard technologie en cryptografie ontwikkeld en toegepast. Daarbij staan veiligheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak voor de burger voorop. Voor deze ontwikkelingen werkt de RDW samen met andere overheidspartijen, kennisinstituten en leveranciers op het gebied van o.a. smartcardtechnologie.

Multidisciplinair team

De ontwikkeling van deze nieuwe inlogfunctionaliteit vraagt van de medewerkers binnen het project kennis en kunde op verschillende vlakken. Het multidisciplinaire eID team (ICT en business) bestaat daarom uit onder andere business- en IT-architecten, software ontwikkelaars/-testers, database-experts, cryptologie-experts, smartcards-experts, security- en infra experts, systeem- en applicatiebeheerders, programmamanager en projectleiders, product owners, scrummasters, business consultants, juristen, controllers. De RDW en het project eID bieden de projectmedewerkers een omgeving waarin ze afhankelijk van hun rol, aanleg en interesse kunnen werken aan hun professionele ontwikkeling van diepgaande technische expertise tot aan inzicht in de gehanteerde business eisen en wet- en regelgeving.