Navigatie overslaan

“Ik zorg voor vernieuwing in onze processen en systemen”

Daniëlle Vogel Afdelingsadviseur bij de RDW
Plaats
Veendam
Vakgebied
Data en informatievoorziening
Functiegroep
Advies en beleid

Het kenteken- en het rijbewijsregister, maar ook de registers voor verzekeringen, snelle motorboten en zelfs drones: die zijn allemaal in beheer bij de RDW in Veendam. Ze worden miljoenen keren per jaar geraadpleegd, onder meer door de politie en door burgers en bedrijven. Afdelingsadviseur Daniëlle Vogel zorgt voor vernieuwing in de processen. “Uitdagend, want elke verandering heeft impact op onze klanten en gebruikers.”

“Een vraagstuk analyseren en daar een strategie bij formuleren, of een advies; dat is in principe mijn reguliere werk”, vertelt Daniëlle. “Bijvoorbeeld: door de opkomst van micromobiliteit in steden kan de wetgeving veranderen waardoor we licht elektrische voertuigen, zoals een e-step, moeten registreren in het kentekenregister. Of er ontstaat een behoefte om meer gegevens te registreren over elektrische auto’s. Dan vraagt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de RDW of wij die registraties kunnen uitvoeren, onder welke voorwaarden en wat de impact is op onze dienstverlening. Daarnaast stemmen we dit natuurlijk af met verschillende stakeholders in het bedrijfsleven, zoals fabrikanten en importeurs van voertuigen. Ik voer zo’n uitvoeringstoets uit. Wordt de verandering in het registratieproces daadwerkelijk volgens mijn advies doorgevoerd – dat maakt het extra leuk – dan speel ik vaak een rol in de implementatie.”

Vastbijten in een vraagstuk

“Bij de RDW word je omringd door gedreven professionals. Er is veel diversiteit in onderwerpen en geen vraag is hier te moeilijk. We duiken overal in. Ik haal daar ontzettend veel werkplezier uit. En juist dat miste ik wel eens in mijn carrière voordat ik bij de RDW begon”, gaat Daniëlle verder. “Na mijn opleiding had ik een baan bij een it-dienstverlener. Het ging voornamelijk om zo snel mogelijk calls en incidenten afhandelen, meestal niet spannend. Daarom maakte ik de overstap naar een bedrijf in streaming media. Leuke tijd, ontzettend veel geleerd over hoe je kunt innoveren en mensen kunt enthousiasmeren voor nieuwe technologie.”

De beste beslissing

“Toen kwam de vacature van de RDW voorbij voor een adviesfunctie op het gebied van ICT, impact op gebruikers en de samenleving, het vertalen van wetgeving naar functionele specificaties voor systemen en het stroomlijnen van bestaande processen. Ik dacht: hier ga ik voor, dat is mijn baan! De beste beslissing die ik tot nu toe heb genomen.”

Processen stroomlijnen

Daniëlle mocht meteen laten zien uit welk hout ze gesneden is. “Ik begon in 2008 als adviseur uitvoering bij de unit Handhaving van de divisie Registratie en Informatie. Mijn eerste opdracht was een nieuw systeem te implementeren dat de processen stroomlijnt voor handhaving op de verzekerings- en apk-plicht. Ik was verantwoordelijk voor de functionele beschrijving, de keuzes voor gegevensverwerking en de inrichting van een gebruiksvriendelijk systeem. En ook voor de ontwikkeling van de opleiding, zodat de RDW-medewerkers goed met het systeem leerden werken.”

Een organisatie die continu wil verbeteren

Projecten hebben vaak directe impact op de samenleving. Denk aan de ontwikkeling en uitbreiding van steeds meer online diensten. “We willen onze dienstverlening continu verbeteren. Zaken slimmer aanpakken, zodat onze klanten bijvoorbeeld makkelijker en sneller een kentekencard kunnen aanvragen. Of eenvoudig belangrijke gegevens kunnen vinden.” Dit is heel kenmerkend voor de RDW, meent Daniëlle. ”Dat willen verbeteren zit in het DNA. En als medewerker krijg je de ruimte om daarvoor ideeën aan te dragen.”

Keep on Moving

“Ook om jezelf te blijven ontwikkelen krijg je hier alle ruimte. Zo kun je een soort van stagelopen. Keep on Moving heet dat programma. Door middel van een proefopdracht kun je dan op een veilige manier kennismaken met de taken van een andere afdeling en ontdekken of dat bij je past. Zelf heb ik op die manier al twee keer de stap naar een andere unit gemaakt binnen de divisie. Dat maakt mijn werk nóg leuker en uitdagender!”

Meer weten over het vakgebied Data en informatievoorziening Bekijk alle Data en informatievoorziening vacatures