Navigatie overslaan

“De nuchtere, persoonlijke sfeer binnen de organisatie viel me direct op”

Jurrie Houwen Assistent-controller
Plaats
Veendam
Vakgebied
Staf en organisatie
Functiegroep
Advies en beleid

Hoeveel jongeren mogen dit jaar hun rijbewijs behalen? Dat is een van de vragen die aan bod komen in het werk van assistent-controller Jurrie Houwen. Bij de divisie Registatie en Informatie van de RDW helpt hij het management in te spelen op onder andere de verwachte hoeveelheid rijbewijsaanvragen. “Doordat ik voor de hele divisie werk, krijg ik bij elke unit een kijkje in de keuken. Zo ben ik betrokken bij uiteenlopende onderwerpen. Van de aanvraag van kentekens en rijbewijzen tot het toezicht op de apk- en verzekeringsplicht. En bij welk overleg ik ook aanschuif, er hangt altijd een open, persoonlijke sfeer.”

Persoonlijke ontwikkeling

Na het afronden van zijn studie Management, Economie en Recht start Jurrie in 2015 als backofficemedewerker bij de RDW. “Ik begon als uitzendkracht bij de unit Handhaving. Wat ik meteen zo mooi vond aan de organisatie? Je bent hier geen nummertje. Ik werd direct geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Waar wil ik naartoe en wat heb ik daarvoor nodig? Het gaat echt om jou als persoon. Daarnaast krijg je binnen het programma Keep On Moving de kans om een halfjaar mee te lopen op een andere afdeling. Ik deed dat bij het landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit, waar we burgers helpen bij de aangifte van een gestolen voertuig en onder andere de politie ondersteunen bij de opsporing van die voertuigen. En mede dankzij de fijne begeleiding kon ik doorstromen naar mijn huidige baan.”

Tastbaar werk

Sinds juni 2020 werkt Jurrie als assistent-controller. “Ik richt me op de begrotingen, personeelsplannen en rapportages van de hele divisie. Ook geef ik inzicht in onder meer het aantal ingeschreven of geschorste voertuigen, zodat de twee businesscontrollers met die informatie kunnen inspelen op onze bedrijfsvoering. Samen zorgen we dat alle kosten binnen de divisie gedekt zijn. Zo focussen we bijvoorbeeld op de verwachte aanvragen van rijbewijzen, de kosten van een rijbewijscard en de benodigde medewerkers om de verzoeken behandelen. Doordat we voortdurend monitoren, komt het management niet voor verrassingen te staan.” Jurrie ziet het resultaat van zijn werk direct terug in de maatschappij. “Ik denk mee over de processen achter zaken waar bijna iedereen in Nederland mee te maken heeft. Dat maakt mijn werk heel tastbaar.”

Flexibele werktijden

“Binnen de organisatie is veel aandacht voor een goede balans tussen werk en privé. Ik mag zelf bepalen hoe ik mijn dagen indeel. En doordat 36 uur fulltime is, kun je bijvoorbeeld ook vier keer negen uur werken. Ook in het werk krijg ik de ruimte om veel nieuwe zaken op te pakken. Dat geeft vertrouwen. De combinatie tussen zelfstandig en in teamverband werken werkt voor mij prima. Ik heb veel contact met de businesscontrollers en kan altijd bij de unitmanagers of andere collega’s langslopen of ze even bellen. De cultuur is heel open en we doen alles als een team.”

Een prettige sfeer

De open, nuchtere en persoonlijke sfeer, die viel Jurrie al tijdens zijn sollicitatie op. “Ik voelde me direct serieus genomen en dat is altijd zo gebleven. Je kunt als controller bij veel organisaties terecht, maar wat betreft bedrijfscultuur en werksfeer is de RDW uniek. Er wordt ook ontzettend veel georganiseerd. Zo ben ik lid van twee personeelsverenigingen. Valencia, Disneyland, Berlijn en Newcastle: die reisjes heb ik al met collega’s mogen maken. Ik begon hier met mijn eerste baan na mijn studie en heb er nog nooit aan gedacht om ergens anders te solliciteren.”

Meer weten over het vakgebied Staf en organisatie Bekijk alle Staf en organisatie vacatures