Navigatie overslaan

“Ik denk mee over bedrijfsprocessen die innovatieve ontwikkelingen mogelijk maken”

Hans Lambeck Business controller
Plaats
Veendam
Vakgebied
Staf en organisatie
Functiegroep
Advies en beleid

Digitale rijbewijzen, toezicht op de CO2-uitstoot van voertuigen en meer directe communicatie met klanten. Hoe passen die ontwikkelingen in de bedrijfsvoering van de RDW? Daarover adviseert business controller Hans Lambeck verschillende afdelingen van de divisie Registratie en Informatie. “Ik mag managers ondersteunen en ze op weg helpen bij interessante vraagstukken. Samen gaan we voor resultaat. Tegelijkertijd krijg ik alle vrijheid om mijn werk zelfstandig in te delen.”

Innovatieve ontwikkelingen

Als business controller ondersteunt Hans twee afdelingen: de afdeling Informatieverstrekking & Analyse en de afdeling Handhaving, Rijbewijzen & Parkeren. “Het boeiende is dat er ontzettend veel speelt op deze afdelingen. Zo werken we hard om het mogelijk te maken dat mensen hun rijbewijs digitaal kunnen aanvragen en worden rijbewijzen in de toekomst waarschijnlijk zelfs volledig digitaal. En bij de controle van de apk- en verzekeringsplicht willen we meer in contact staan met onze klanten als ze hun zaken op deze gebieden niet op orde hebben. Zo voorkomen we dat ze steeds opnieuw een boete krijgen. Ik denk mee over de ondersteunende processen om die ontwikkelingen mogelijk te maken. Realiseren we echt wat we willen realiseren? Ook zorg ik voor de informatie waarmee managers kunnen bijsturen waar nodig.”

Mensenwerk

Vraagstukken ontrafelen en daarover schakelen met collega’s: dat vindt Hans uitdagend aan zijn functie. “Ik werk veel met cijfers, maar wat ik doe is ook mensenwerk. Ik vind het mooi om managers op weg te helpen bij vraagstukken. Uitvoerder, bewaker, ondersteuner, coach en aanjager: al die rollen komen samen in mijn functie.” Ook het maatschappelijke aspect van het werk spreekt Hans aan. “We zorgen voor veiligheid op de weg en dat voertuigen duurzaam zijn óf duurzaam worden. Dat vind ik belangrijk. En als aan het eind van de rit blijkt dat de doelstellingen van het management zijn gerealiseerd, dan heb ik daar mijn steentje aan bijgedragen.”

Ruimte voor verandering

Al veertien jaar werkt Hans als business controller bij de RDW. “Ik houd van verandering en het geeft me energie om me in nieuwe zaken te verdiepen. Hier kan dat. Ik spring ook bij op andere afdelingen om managers te adviseren. Die afwisseling vind ik leuk. Daarnaast is het mogelijk om eens van afdeling te wisselen. Momenteel ben ik druk bezig om het advies voor de bedrijfsvoering van een compleet nieuwe afdeling voor te bereiden. De medewerkers van die afdeling gaan controleren of voertuigen aan de voorschriften rond veiligheid en duurzaamheid voldoen. Ik denk mee over het beleidsplan en de invulling van de processen, zodat de afdeling goed kan draaien. Uitdaging genoeg dus.”

Een goede werk-privébalans

Voor Hans zijn de arbeidsvoorwaarden een groot pluspunt aan het werk. “Ik was met name op zoek naar een goede werk-privébalans toen ik een nieuwe baan zocht. Van bekenden hoorde ik goede verhalen over de RDW. Dat bleek in de praktijk zeker te kloppen. Er is veel aandacht voor het welzijn van medewerkers. Ik krijg de vrijheid om vorm te geven aan mijn functie en mag zelf mijn werktijden indelen. Ook ben ik onderdeel van de werkgroep Vitaliteit, waarin we onder andere beweging en ontspanning stimuleren. En dan is er nog de fijne, open cultuur. Ja, na veertien jaar heb ik het hier nog steeds goed naar mijn zin.”

Meer weten over het vakgebied Staf en organisatie Bekijk alle Staf en organisatie vacatures