Navigatie overslaan

“Hier kan ik steeds weer nieuwe wegen inslaan”

Mijme Heikens Businessowner bij de divisie Tolheffing
Plaats
Groningen (kantoor Tolheffing)
Vakgebied
Data en informatievoorziening
Functiegroep
Software

Als iemand weet hoe de RDW in elkaar zit, dan is het Mijme wel. In 1994 startte hij bij ons als uitzendkracht in grafische vormgeving. “Daarna heb ik allerlei afdelingen en functies gezien: medewerker facilitair bedrijf, teamleider, adviseur en productowner”, vertelt hij enthousiast. Zijn laatste afslag? Een baan als businessowner bij onze splinternieuwe divisie voor Tolheffing. “Voor de eerste keer bouw ik alles vanaf de grond mee op.”

100 onlinediensten

Tien jaar lang werkte Mijme als functioneel beheerder en later als productowner van onze online dienstverlening. “Ondertussen hebben we 100 verschillende diensten”, aldus Mijme. “Zo kunnen onze klanten online hun auto schorsen, een nieuw kentekenbewijs aanvragen of een snelle motorboot registreren. Ik wilde mijn taken als productowner graag combineren met gebruikersgericht ontwerpen. ‘Prima, ga maar doen!’ zei mijn leidinggevende. Even later startte ik een UX-designmaster. Tijdens mijn opleiding ontwierp ik een prototype voor onze website over tijdelijke tolheffing. Die tol wordt gebruikt om een deel van de aanlegkosten van twee nieuwe wegen terug te verdienen.”

Gloednieuw

In januari 2023 maakte Mijme de overstap naar de divisie Tolheffing. “Nu heb ik de rol van businessowner. Leuk, want de online diensten voor tolheffing zijn compleet nieuw. Daardoor kan ik alles zelf bedenken. Samen met een team van developers bouw ik een website voor weggebruikers. Zij kunnen hier digitaal de tol betalen en zich inlezen. Mensen die de weg vaker gebruiken, kunnen beter een abonnement afsluiten bij een van onze partners. Ik bedenk hoe we onze boodschap helder overbrengen en leid ze op de website de goede kant op. Ook zorg ik dat we het project op tijd opleveren. En is dit project afgerond? Dan starten we met een website voor vrachtwagenheffing.”

Aan het stuur

Tijdens zijn loopbaan ontwikkelde Mijme zich in allerlei richtingen. “Steeds krijg ik van de RDW de kans om te blijven groeien, welke kant ik ook op wil. Zo volgde ik naast de UX-designmaster een managementopleiding en een training tot productowner. Ook kreeg ik een coach met wie ik kon sparren. Soms denk ik: de stap naar productowner was de gouden greep! Als leidinggevende miste ik de inhoud, als adviseur miste ik het aansturen van een team. Nu komt alles samen. En dan kan ik ook nog mijn UX-taken kwijt: ik maak prototypes voor onze toldiensten en neem die door met de proceseigenaren.”

Startup binnen de RDW

“We hebben al tolwegen in Nederland, maar met tolpoortjes”, besluit Mijme. “Camera’s die kentekens registreren zijn nieuw. Als je aan een project wilt werken dat invloed heeft op miljoenen weggebruikers, dan zit je bij de divisie Tolheffing goed. Voor dit project zijn compleet nieuwe systemen en diensten nodig, van dienstverlening tot ICT en finance, en er liggen volop uitdagingen. Ook is de divisie nog niet zo groot. Daardoor kom je makkelijk met iedereen in contact. Ik werk met een subteam van developers die eigenlijk onder onze divisie ICT vallen. Toch voelen zij zich écht onderdeel van Tolheffing. Die open werksfeer is kenmerkend voor de RDW.”

Meer weten over vakgebied Data en informatievoorziening Bekijk alle Data en informatievoorziening vacatures