Navigatie overslaan

“Ik zit als software engineer dicht op de ontwikkelingen en innovaties in de automotivebranche.”

Rick Venema Software engineer bij de divisie ICT in Groningen
Plaats
Groningen (kantoor ICT)
Vakgebied
ICT
Functiegroep
Software

De RDW registreert en beheert miljoenen voertuiggegevens in ons land. Gegevens van onder meer rijbewijzen, snelle motorboten en zelfs drones. Die worden duizenden keren per dag geraadpleegd door bijvoorbeeld politie, justitie, de Belastingdienst en verzekeraars. Rick Venema is software engineer bij RDW in Groningen: “Met mijn werk draag ik bij aan de veiligheid op de openbare wegen in Nederland.”

“Ik schat dat we met ruim 330 IT’ers bij de RDW werken, en dat aantal groeit de komende jaren”, zegt Rick Venema, zelf software engineer. “We zijn niet alleen verantwoordelijk voor de verwerking en opslag van gegevens. We bouwen zelf ook de systemen waar burgers en bedrijven gebruik van maken.”

Aan de slag op de plek die bij jou past

De divisie ICT bestaat uit verschillende DevOps-teams die elk een stukje RDW faciliteren. ”Ik werk in het team Car & IT”, vertelt Rick. “Daarin kwam ik terecht voor mijn hbo-afstudeerstage. Er werd allereerst gekeken naar mijn interesses. Ik kon bij verschillende teams proeven wat het werk daar inhoudt. Al snel wist ik dat Car & IT de plek is die het beste bij me past. Ook als je al langer bij de RDW werkt, kun je op een vergelijkbare manier op ontdekkingstocht. Ik vind het mooi dat je die mogelijkheden krijgt. Dat je zo continu kunt blijven groeien in je carrière.”

Dicht op de innovatie

“De combinatie van software en hardware, die vind ik dus interessant”, gaat Rick verder. “Daarmee ben ik volop aan de slag in ons nog vrij nieuwe team. We richten ons op de grote hoeveelheid voertuigdata die moderne auto’s genereren. Welke hulpsystemen in een auto communiceren met de aansturing en welke data worden daarbij verzonden? Dat is belangrijke informatie voor onze beleidsmensen. Stel je voor dat het systeem van jouw elektrische auto ’s nachts update, verandert dan het rijgedrag van de auto? Hoe garanderen we dan de veiligheid op de weg? Voordat onze beleidsmakers met zo’n vraagstuk aan de slag kunnen, moeten ze wel weten hoe zo’n systeem werkt.”

Opleidingen volgen en kennis delen

De veranderingen gaan snel in de IT en er komen veel nieuwe taken op de RDW af. Rick: “Daarom krijg je binnen de RDW alle gelegenheid om opleidingen te volgen die bij je eigen ambitie passen. We hebben vakgroepen, bijvoorbeeld voor software-engineering, waarin je kennis deelt over nieuwe technieken en leert van ervaren collega’s. De sfeer is hier heel open en informeel. Iedereen staat klaar om je te helpen. Ook dat maakt het ontzettend leuk om hier te werken.”

Meer weten over vakgebied ICT Bekijk alle ICT vacatures