Navigatie overslaan

"Hier komt echt alles voorbij: van zeldzame oldtimers tot de modernste vrachtwagens."

Jack Hendriks Technisch medewerker lichte en zware voertuigen
Plaats
Veldhoven
Vakgebied
Voertuigtechniek en - regelgeving
Functiegroep
(Voertuig)keuringen
Stoppen met je eigen goedlopende transport- en garagebedrijf – een familiebedrijf ook nog! – en kiezen voor een dienstverband bij een werkgever. Die beslissing neem je niet zomaar. “Zeker niet”, zegt Jack, die in 2020 stopte als ondernemer en bij de RDW aan de slag ging als technisch medewerker lichte en zware voertuigen. “Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Mijn baan is superdivers en elke dag uitdagend. Ik kan mijn passie voor alles wat wielen en een motor heeft volop kwijt!”

Met de paplepel

Die passie voor voertuigen kreeg Jack met de paplepel ingegoten. “Ik ben letterlijk tussen de vrachtwagens en transportmiddelen opgegroeid, op het transportbedrijf van mijn vader. Na het behalen van mijn mts-diploma motorvoertuigen ging ik aan de slag bij een garage in de buurt. Tot ik na 8 jaar alsnog bij ons eigen bedrijf ging werken, waar ik onze werkplaats uitbreidde tot autogarage. Hard werken, dat wel. Maar dat samen met je vader doen in het familiebedrijf, er is niks mooiers dan dat!”

Nadenken over de toekomst

Toch stopte Jack na zo’n 20 jaar met het bedrijf. “Mijn vader heeft altijd alles gegeven voor de zaak. Maar tegen mij zei hij: ‘Jongen, denk er goed over na, of je dit wilt blijven doen tot je pensioen. Doe het niet voor mij of het bedrijf, denk aan je eigen toekomst.’ Na zijn overlijden ging ik hier inderdaad over nadenken. Wat komt er allemaal op mijn bordje en wil ik dat? Heel eerlijk: het antwoord was ‘nee’. En juist op dat moment zag ik de vacature voor mijn huidige functie. Zo startte ik op 1 april 2020 bij de RDW-keuringlocatie in Veldhoven. Vanwege de corona-lockdown kon ik niet meteen starten met het opleidingstraject. Gelukkig maakten mijn collega’s me goed wegwijs en heb ik me alsnog in razendsnel tempo ontwikkeld.”

Van oldtimers tot splinternieuwe voertuigen

“In die beginperiode heb ik ook mijn diploma APK 1 behaald, zodat ik naast lichte voertuigen ook al snel de zware voertuigen kon keuren. Want hier komt echt alles voorbij. Bromfietsen, motoren, auto’s, touringcars, oldtimers, bestelwagens, vachtwagens. Ook voertuigen die heel specifiek voor bepaalde werkzaamheden worden ontwikkeld. Én splinternieuwe. Want we beoordelen ook of nieuwe voertuigen aan de wet- en regelgeving voldoen en toegelaten mogen worden op de weg.”

Veel verschillende contacten

“Al die verschillende voertuigen en technieken maken mijn dagen heel afwisselend. Vanmorgen nog beoordeelde ik een bestelwagen die omgebouwd is tot camper. En het kan zomaar zijn dat ik morgen geïmporteerde voertuigen keur en inschrijf. Of dat ik op een andere locatie werk: bij busmaatschappijen of carrosseriebedrijven keuren we aan huis. En houdt de politie controles onderweg? Dan ben ik daar geregeld bij om bijvoorbeeld de technische staat van vrachtwagens te beoordelen. Verder ondersteunen we de afdeling Toezicht met het uitvoeren van steekproeven bij garagebedrijven in de regio. Leuk, want ik houd ervan om veel verschillende contacten te onderhouden.”

De allernieuwste technieken

“Extra uitdagend is dat ik soms diep in de regelgeving moet duiken om te beoordelen of een bepaalde aanpassing aan een voertuig echt mag. Zo leer ik ook continu bij. Fijn, want ik blijf mezelf graag ontwikkelen. Ook daarom zit ik bij de RDW goed. Ik krijg veel gelegenheid om opleidingen te volgen en bij te blijven met de allernieuwste technieken. Ook door de samenwerking met mijn collega’s leer ik veel. We zijn met 14 technisch medewerkers en ieder heeft een eigen specialisme. Denk aan schadekeuringen, oldtimers of het inslaan van chassisnummers, landbouwvoertuigen. Zo leren we ook van elkaar én kunnen we alle keuringen uitvoeren.”

De juiste keuze

De fijne en informele werksfeer, het sparren met collega’s, de vele opleidingsmogelijkheden, de stabiliteit van een grote werkgever en de variatie en uitdaging in het werk: Jack zit voor 100% op zijn plek. “Hoe moeilijk het ook is om te stoppen met je eigen bedrijf, ik heb de juiste keuze gemaakt. Ik kan hier mijn passie helemaal kwijt, dat geeft me elke dag opnieuw veel energie!”   

Meer weten over vakgebied Voertuigtechniek en -regelgeving Bekijk alle Voertuigtechniek en -regelgeving vacatures