Navigatie overslaan

"Elke dag zijn er weer nieuwe uitdagingen"

Mies van Boekel Technisch medewerker lichte voertuigen
Plaats
Veldhoven
Vakgebied
Voertuigtechniek en - regelgeving
Functiegroep
(Voertuig)keuringen
Echt voor jezelf gaan. Dat adviseert Mies alle vrouwen die een technische carrière overwegen. Als technisch medewerker op de keuringslocatie van de RDW én gepassioneerd motorliefhebber heeft Mies haar droomjob gevonden. Hier komen haar talenten volledig tot hun recht. Dankzij de vrijheid en afwisseling gaat ze elke dag met enthousiasme naar haar werk. “Je weet nooit wat de dag brengt”, zegt ze lachend. “Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen, en dat maakt mijn werk ontzettend leuk!”

Werken met je handen

Van personenauto's tot aanhangers en tweewielers: sinds september 2023 keurt Mies uiteenlopende lichte voertuigen. “Na de controle van het voertuig en bijbehorende papieren voorzie ik onze klanten van een kenteken als alles in orde is. Zo kunnen zij veilig de weg op”, legt ze uit. Het leuke daaraan? “Ik zie alles voorbijkomen wat in Europa op de markt komt.” Mies heeft een diploma als technisch specialist op zak en werkte eerder als motormonteur bij een garage. Haar overstap naar de RDW was een bewuste keuze: ”Ik zocht een baan waarbij ik minder vieze handen kreeg en meer in contact stond met mensen. Dat komt hier mooi samen.”

Kansen om te groeien

Wat Mies opviel tijdens haar eerste maanden bij de RDW? Het enthousiasme van haar collega’s! “Iedereen is superbehulpzaam en oprecht geïnteresseerd. Ondanks dat we veel zelfstandig werken, vragen we vaak aan elkaar hoe het gaat. En als ik iets niet weet, dan helpen mijn collega’s me graag op weg”, vertelt ze. Bovendien zijn er volop kansen om te groeien. “De RDW moedigt je echt aan om nieuwe dingen te leren en bijvoorbeeld extra diploma’s te behalen. De RDW geeft daarin ook de ruimte om bijvoorbeeld een dag in de week thuis te leren.”

Het verhaal achter het voertuig

Het leukste aan haar baan vindt Mies zonder twijfel het contact met klanten. “Zodra de eigenaar het voertuig binnenrijdt, leg ik uit wat er gaat gebeuren. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar het verhaal achter het voertuig, bijvoorbeeld waar het vandaan komt. En als de klant dan met een grote glimlach vertrekt, omdat ik heb kunnen helpen, is mijn dag geslaagd!” De voertuigen die Mies het liefste keurt zijn motoren en brommers. “Niet alleen omdat ik er vroeger al mee werkte, maar ook omdat ik ermee ben opgegroeid. Als kind zat ik achterop de motor bij mijn ouders, en nu heb ik ook mijn eigen motor.”

Vespa-scooter

Eén verhaal zal Mies daarom ook altijd bijblijven: “Ik weet het nog goed: een tijdje geleden kwam een jong meisje met haar vader bij ons binnen. Ze hadden een antieke Vespa-scooter in Italië gekocht en laten importeren, en wilden graag een Nederlands kenteken om erop te mogen rijden. Het meisje had net haar rijbewijs gehaald en was razendenthousiast. Daar herkende ik mezelf zo in! Ze trok zich er niets van aan wat anderen ervan vonden en was vastberaden om op de Vespa te gaan rijden. Dat vond ik zo mooi om te zien!”

Vrouwen in de techniek

Mies is heel trots op haar werk. Al helemaal omdat ze de enige technische vrouw is op het station. “Dat vind ik juist heel leuk!”, zegt ze enthousiast. “Dat geeft me de kans om mijn collega's een fris perspectief te bieden. Vrouwen kijken vaak net even anders naar zaken en merken andere dingen op die mannen misschien missen. Ook van klanten krijg ik vaak positieve reacties.” Mies vindt het belangrijk om te laten zien dat vrouwen dit werk ook kunnen doen. "Veel vrouwen willen misschien de stap wel zetten, maar voelen zich tegengehouden. Ik wil hen graag meegeven dat je je niets van anderen moet aantrekken en je dromen moet najagen!"

Meer weten over vakgebied Voertuigtechniek en -regelgeving Bekijk alle Voertuigtechniek en -regelgeving vacatures