Navigatie overslaan

“Ik doe uitdagend werk én heb een goede werk-privébalans”

David Brouwer Technisch medewerker zware voertuigen
Plaats
Amsterdam
Vakgebied
Voertuigtechniek en - regelgeving
Functiegroep
(Voertuig)keuringen

Twintig jaar sleutelde David aan bedrijfswagens bij een merkdealer, toen hij besloot om het stuur om te gooien. Nu zet hij al een aantal jaren zijn kennis en ervaring in als technisch medewerker zware voertuigen bij de RDW. Waarom hij voor onze organisatie koos? “Om te beginnen had ik als meewerkend voorman bij de dealer geen doorgroeimogelijkheden meer”, vertelt hij. “Bij de RDW vond ik nieuwe en interessante uitdagingen. En een goede werk-privébalans. Want inmiddels had ik een gezin met kleine kinderen. Dan merk je hoe belangrijk die balans is.”

Tijd voor zijn gezin

Niet meer ’s nachts uit bed om een vrachtwagenchauffeur met pech op weg te helpen. Of om 17.00 uur toch nog even doorwerken, omdat er een voertuig voor een belangrijke klant binnenkomt. Een verandering waar David heel blij mee is. “Ik werk van 8.00 tot 17.30 uur op het keuringsstation in Amsterdam. En een dag in de week ben ik vrij. Nu heb ik echt tijd voor mijn gezin. Leuk trouwens hoe het balletje ging rollen om bij de RDW te gaan werken. In de werkplaats van mijn vorige werkgever kwam een steekproefcontroleur langs om een apk-keuring te checken. We raakten aan de praat over werk. Toen kwam de functie voor technisch medewerker zware voertuigen ter sprake.”

Divers werk

Werken met vrachtwagens, bussen en opleggers: dat is Davids passie. Op het keuringsstation én bij klanten op locatie beoordeelt hij zulke voertuigen in alle soorten en maten. “De diversiteit is echt groot. De ene keer beoordeel ik aan de hand van de papieren en eigen metingen of een gloednieuwe oplegger met kraan een kenteken krijgt. De andere keer gaat het om de invoering van een vrachtwagen die binnen Europa al dienst heeft gedaan. Of om een bestelauto die is omgebouwd tot camper.”

Vertrouwen

Dat is lang nog niet alles in Davids repertoire. “Ik doe ook periodieke keuringen voor het ADR-certificaat om gevaarlijke stoffen te mogen vervoeren. En regelmatig doe ik keuringen bij bedrijven op locatie die meerdere zware voertuigen willen laten kentekenen. Als het nodig is beoordeel ik ook lichte voertuigen zoals personenauto’s, motoren en brommers. In al die verschillende gevallen beoordeel ik of de voertuigen aan de gestelde eisen voldoen om op de openbare weg te worden toegelaten. Natuurlijk doe ik al dat werk omdat het bij mijn competenties past. Maar ik voel ook het vertrouwen dat ik zo veel verschillende keuringen mag uitvoeren.”

Contact met klanten

Het contact met uiteenlopende mensen, dat maakt het werk voor David extra leuk. “Ik praat veel met mensen over de beoordeling van hun voertuig en het resultaat. Met bijvoorbeeld een medewerker van een vrachtwagenfabrikant heb ik een heel ander gesprek dan met iemand die een verbouwde camper laat keuren. Teleurstellende mededelingen horen er natuurlijk ook bij. Hoe je dat op een goede manier doet leer je in de trainingen van de RDW. Je merkt ook al snel dat de meeste mensen snappen dat je het doet voor de veiligheid op de weg. Daarom tonen de meesten begrip.”

Meer weten over vakgebied Voertuigtechniek en -regelgeving Bekijk alle Voertuigtechniek en -regelgeving vacatures