Navigatie overslaan

“De RDW gaat uit van de trainee en in welke richting die zich wil ontwikkelen”

Elise van der Lans Trainee automotive en ICT
Plaats
Zoetermeer
Vakgebied
ICT, Stage en young professional programma, Voertuigtechniek en - regelgeving
Functiegroep
Advies en beleid

Een vrij impulsieve switch, noemt ze het zelf, haar overstap van een opleiding in de zorg naar de studie automotive. Maar ze heeft er geen seconde spijt van. Sterker nog, inmiddels is Elise van der Lans trainee bij de RDW en ziet ze een lange loopbaan hier wel zitten. “Er zijn zoveel afdelingen en divisies, je kunt alle kanten op. Daarnaast ontwikkelt de markt zich supersnel, ik maak continu interessante en leuke dingen mee.”

Werken op verschillende afdelingen

Voor Elise stond één ding voorop toen ze haar opleiding automotive aan de Hogeschool Rotterdam had afgerond en ze een baan zocht: ze wilde zich volop ontwikkelen. De RDW kwam niet meteen in haar op. “Dat kwam omdat ik de organisatie niet goed kende. Toch vroeg ik een gesprek aan toen ik op het traineeship automotive en ICT stuitte. En toen ik hoorde wat de mogelijkheden zijn, was ik direct enthousiast. Ik kan mezelf een jaar lang ontwikkelen en op vier verschillende afdelingen meedraaien. Die werkplekken hebben mijn begeleider en ik samen bepaald op basis van mijn interesses en persoonlijke vraagstukken. De RDW gaat echt uit van de trainee en in welke richting die zich wil ontwikkelen.”

Boeiende opdrachten

Van een onderzoek naar de mogelijkheden om nationale regelgeving om te zetten in testbare verkeersscenario’s, tot helpen bij de procesinrichting van cybersecurity en software-updates: halverwege haar traineeship heeft Elise al aan boeiende opdrachten gewerkt. “En veel geleerd. Ik word door mijn collega’s en begeleider goed geholpen en ik kan altijd aan iedereen mijn vragen stellen. Heel prettig vind ik dat. Tijdens het sollicitatiegesprek gaf ik al aan: ‘De RDW is een groot bedrijf, ik wil geen nummertje worden.’ Ze stelden me toen gerust. En in de praktijk is het ook echt zo dat collega’s tijd voor je maken en je vanaf dag één overal bij betrekken.”

Ontwikkelprogramma

Naast opdrachten op verschillende afdelingen volgt Elise een speciaal ontwikkelprogramma. Elise: “Dat bestaat uit elf opleidingsdagen met in totaal zestien modules die ik samen met zeven andere jonge RDW’ers volg. Elke keer komt er een trainer die ingaat op belangrijke ontwikkelpunten. Het begint algemeen – zoals: hoe communiceer je met verschillende stakeholders? – waarna de nadruk steeds meer op onszelf komt te liggen. De trainers geven inzicht in mijn sterke en zwakke punten, en hoe ik het beste kan groeien. Ik kijk nu al uit naar de volgende modules.”

Werkbezoek naar Zweden

Het leukste van het traineeship tot nu toe? Daar hoeft Elise niet over na te denken. “De reis naar Zweden! Ik werkte op de afdeling Testen Internationaal. Toen ik hoorde dat collega’s naar Zweden zouden gaan om testen bij een fabrikant bij te wonen, heb ik gevraagd of ik mee mocht. Het leek me interessant om te zien hoe de technici van de RDW in het buitenland testen uitvoeren aan de hand van Europese regelgeving. Op basis van deze testen en bijbehorende certificeringen wordt bepaald of de fabrikant een voertuig of onderdeel mag fabriceren. Het was superleerzaam om bij die testen te zijn. Dat is het mooie van de RDW: als je aangeeft wat je wilt en als dat past binnen je persoonlijke groei, is er echt veel mogelijk.”

Warm bad

Collega’s vragen vaak wat Elise na haar traineeship gaat doen. “De afdelingen waar ik meedraai, willen me graag terugzien. Maar ik wil nog niet kiezen, ik vind alles leuk. Na het traineeship bespreken mijn begeleider en ik wat ik zoek in mijn baan en wat ik te bieden heb. Daar zoeken we dan samen een openstaande functie en een afdeling bij. Ik kijk ernaar uit om ook in de toekomst te blijven te leren. Elektrische auto’s, nieuwe regelgeving; er zijn continu ontwikkelingen. Dat levert trouwens ook leuke gesprekken op. Iedereen hier heeft iets met auto’s, ik ervaar de RDW echt als een warm bad.”

Meer weten over vakgebied Voertuigtechniek en -regelgeving Bekijk alle Voertuigtechniek en -regelgeving vacatures