Navigatie overslaan

“De RDW is veel breder dan ik dacht, de fijne sfeer en de kansen om de organisatie te ontdekken hebben me enorm verrast”

Robert Monden en Thijmen Fellinger Young Professionals bij de RDW
Plaats
Groningen (kantoor ICT)
Vakgebied
Stage en young professional programma
Functiegroep
Young professional programma
Benieuwd hoe je je carrière een kickstart kunt geven? Het Young Professional Programma van de RDW geeft jonge medewerkers twee jaar lang de kans om de organisatie en de collega’s te leren kennen, zichzelf te ontwikkelen en de benodigde vakkennis te vergaren. Robert Monden en Thijmen Fellinger kunnen als geen ander uitleggen hoe het programma werkt en waarom ze hier graag deel van uitmaken.

Begin bij het begin

Beiden zijn ze bij de RDW binnengekomen via hun opleiding. “Een studiegenoot moest zijn stage hier op het laatste moment afzeggen, tijdens dat gesprek gaf hij me letterlijk de telefoon en voor ik het wist was ik RDW-stagiair. De RDW is veel breder dan ik dacht, de fijne sfeer en de kansen om de organisatie te ontdekken hebben me enorm verrast”, zegt Robert. Thijmen Fellinger raakte geïnteresseerd in de RDW door zijn deelname aan de Self Driving Challenge. “Werken voor een maatschappelijk belang in plaats van voor de portemonnee van aandeelhouders, leek me mooi, maar de RDW leek me altijd een stoffige, ouderwetse organisatie. Tot ik meedeed aan de Self Driving Challenge, toen zag ik hoe breed, uitdagend en innovatief het werk van de RDW is."

Nieuwe kennis en vaardigheden

Door het programma is Robert is zich vooral meer bewust geworden van zaken die buiten het team spelen. Zo bespreekt hij met collega’s uit andere ICT-serviceteams hoe zij een bepaald probleem aanpakken en of hij en zijn team daarbij kunnen assisteren. Maar ook andere vakgebieden passeren de revue. Hij leert van de testers en kijkt welke learnings hij in zijn team kan toepassen. Zelf is Robert veel bezig om systemen te bouwen en te onderhouden voor de maatschappij, zoals het Nationaal Parkeerregister (NPR). Met tientallen miljoenen transacties per maand is het niet alleen een heel groot systeem, maar het biedt ook kansen, zoals het makkelijker maken voor parkeren voor mindervaliden. “Voor mij biedt dit veel uitdaging en zelfvoldoening”, aldus Robert. Thijmen deelt trots dat hij zijn soft-skills op talloze dimensies heeft aangescherpt. “In het programma kwamen onderwerpen aan bod zoals diplomatieke vaardigheden, presentaties geven, een publiek boeien en ook het ontdekken van je eigen kwetsbaarheden of blinde vlekken in samenwerking binnen teams”, aldus Thijmen.

Professionele groei

Software engineer Thijmen ontwikkelde een app die de keuringsstations helpt om fraude op te sporen. Ook is hij als coördinator van de Self Driving Challenge zelfs ver buiten de RDW een bekend gezicht. Thijmen deelt: “Door het Young Professional Programma heb ik handvatten gekregen waarmee ik me de organisatie en mijn rol daarin snel eigen kon maken. Ik kreeg structuur, begeleiding en leerde de RDW goed kennen en kon tegelijkertijd productief zijn.” Robert is inmiddels een vaste waarde in het serviceteam Parkeren, die zijn talent als software engineer binnen het serviceteam Parkeren nuttig maakt in complexe projecten zoals het progressief tarief en zero-emissiegebieden. Ook houdt hij zich bezig met andere zaken zoals Jong ICT, de vitaliteitswerkgroep, events voor studenten, etc. “Het programma heeft mij de kans gegeven om binnen de RDW veel te netwerken en daarmee ideeën uit te wisselen. Je komt in contact met collega’s over de hele RDW. De focus tijdens het programma ligt ook echt op het ontdekken waar je interesses liggen. Mijn ambities zijn om op den duur richting een managementfunctie door te groeien, waarbij ik nu ook al de kans krijg om te oefenen met essentiële vaardigheden”, meldt Robert.

Werkcultuur en omgeving

De RDW is voor Robert en Thijmen een aantrekkelijke werkgever, vanwege de goede arbeidsvoorwaarden, vrijheid, mogelijkheden en kansen die zij biedt. Ze beschrijven de werkcultuur als relaxt en flexibel. Thijmen: “Er heerst een sfeer waarin iedereen op zijn eigen manier het effectiefste diens skills kan inzetten. Daaronder valt bijvoorbeeld de relaxte houding van collega's, de benaderbaarheid van collega’s op belangrijke posities en vrijheid om je eigen dag en uren in te delen zoals voor jou het beste werkt. Robert deelt dat er bijna altijd wel ruimte is om een cursus te volgen. Ook heeft de RDW een interessant Keep on Moving (KOM)-traject, waarbij je een (half)jaar lang een andere functie kunt uitproberen met je huidige salaris. “De RDW biedt gewoon heel veel kansen.” Het feit dat je daadwerkelijk iets toevoegt aan de samenleving vind ik ontzettend belangrijk, gecombineerd met de hierboven beschreven sfeer maken het een hele fijne en moreel te verantwoorden werkplek. Dat je daarnaast nog uitstekend betaald krijgt, is natuurlijk mooi meegenomen!

Word Young Professional!

Wat zouden Robert en Thijmen tegen andere recent afgestudeerden zeggen die overwegen om bij de RDW te starten als young professional? Robert reageert gelijk enthousiast: “Zeker doen. De RDW is een hele goede omgeving om ervaring op te doen en nieuwe dingen te leren.” Thijmen valt hem bij: “Het Young Professional programma is écht een kans die je niet bij iedere organisatie zal krijgen, om in rust maar toch met gepaste uitdaging te kunnen verkennen waar jij op je plek zal zitten. Ga lekker bij veel teams langs binnen de RDW tijdens je traject!”

Meer weten over het Stage en Young professionalprogramma Bekijk alle Stage en Young professional vacatures