Project
Werken aan de mobiliteit van morgen

Juridisch / bestuurlijk

Afdeling Juridische en Bestuurlijke zaken

Bij JBZ kun je samen met je collega’s van de divisie’s en staven en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meedenken en meeschrijven over hoe de zelfrijdende auto veilig en verantwoord de weg op komt! Wist je dat Nederland op dat gebied een koploperpositie heeft? Daar dragen wij van JBZ ons steentje aan bij.

De afdeling Juridische en Bestuurlijke zaken zorgt samen met andere afdelingen voor de juridische ondersteuning van de RDW. Met een team van secretaresses en twee teams van juristen zorgen wij voor een uiteenlopende dienstverlening ten aanzien van de uitvoering van wet- en regelgeving en behandelen wij bezwaar- en beroepsschriften. Daarover later meer.

JBZ bestaat uit mensen van een verschillend opleidingsniveau, van MBO tot gepromoveerde juristen. De afdeling bestaat ook uit mensen met verschillende achtergronden, van voormalige juridische medewerkers, commerciële legal counsels tot advocaten. Wij doen dus niet alleen van alles, maar je vindt ook van alle soorten juridisch medewerkers wel iets terug op onze afdeling. Mensen die bij ons gewerkt hebben stromen ook weer divers uit op verschillende posities binnen een ministerie, politie, gemeente, een toezichthouder, verzekeraar of advocatuur. Dat verbreed ons netwerk en laat zien dat werken bij JBZ altijd een goed idee is. De afdeling is gevestigd op twee locaties. Het secretariaat en een team met juristen zit in Zoetermeer en het andere team juristen zit in Veendam. 

De werksfeer is professioneel en informeel. De teams zoeken elkaar vaak op via videobellen maar bij voorkeur live. Minimaal vier keer jaar ontmoeten wij elkaar altijd live ergens in Nederland om thema’s uit te werken en met elkaar weer in contact te komen. 

 

Advisering

Wij geven als afdeling adviezen over de uitvoering van wet- en regelgeving èn over de bedrijfsvoering. Bij uitvoering kun je denken aan advisering over de uitleg en uitvoering van bestaande en nieuwe regelgeving. Maar ook aan het meeschrijven en coördineren van uitvoeringstoetsen. Denk hierbij aan regels rondom APK, elektrische voertuigen, gemotoriseerde stepjes of aan de registratie van rijbewijzen en kentekens. Eigenlijk over alles wat geregistreerd is als een motorvoertuig. Maar ook aan de registratie rondom drones en snelle motorboten. Het gaat vaak om nationale (NL), Europese (EU) of internationale (VN) specialistische regelgeving op het gebied van voertuigen en veiligheid. Dat kan uiteenlopen van cybersecurity tot de veiligheid van autogordels. Alles wat de veiligheid van een voertuig betreft gaat ons aan het hart en daar werken wij samen aan. Zo geeft de RDW typegoedkeuringen af aan voertuigen voor zij de weg op mogen en is de RDW markttoezichthouder voor voertuigveiligheid. 

 

Bezwaar en beroep

De RDW neemt ook besluiten waartegen bezwaar en beroep open staat. Bij bezwaar en beroep spelen procedures zoals tenaamstelling en kentekening van voertuigen, registraties in het kentekenregister (over de kentekenhouder tot emissies), identiteitsvraagstukken van voertuigen en rijbewijzen, maar ook over inschrijving van drone piloten, toezicht op erkenninghouders en de typegoedkeuring van voertuigen en onderdelen voor de Europese markt. 

Als daarover procedures worden gevoerd dan voeren wij die zelf van rechtbank tot de Raad van State. Je bent verantwoordelijk voor je eigen dossiers, die je van A tot Z behandelt. De ene keer kun je een zaak schriftelijk afwerken, de andere keer voer je namens de RDW het woord als de rechtbank de zaak op de zitting behandelt. Vooral die zelfstandigheid maakt je functie aantrekkelijk. Je neemt de regie bij afwikkeling van allerhande bezwaar – en beroepszaken en voor alle collega’s ben je een echte sparringpartner. Verder heb je een signalerende functie. We luisteren graag naar jouw (ongevraagde) adviezen over uitvoerbaarheid of handhaafbaarheid van regels waar de RDW in de praktijk mee werkt.

 

Secretariaat

De spil van onze afdeling! Ons secretariaat ondersteunt de gehele afdeling en zorgt dat alles op rolletjes loopt op administratief gebied. Werken op het secretariaat is uitdagend en aantrekkelijk door de diversiteit aan werkzaamheden. Denk aan agendabeheer,  administratieve verwerking van bezwaarschriften en (hoger) beroepszaken, dossierbeheer, in- en externe contacten onderhouden (collega’s, rechtbanken, advocaten), postverwerking en nog veel meer.