Werken aan een nieuwe tijd

Werken bij de RDW
Dienstverlening
Is in de toekomst een rijbewijs overbodig?

Dat zou maar zo eens kunnen. Als voertuigen steeds meer autonoom worden en de bestuurder steeds minder heeft in te brengen, waarom is dan nog een rijbewijs nodig? Er bestaan zelfs al voertuigen die rondrijden zonder stuur en zonder bestuurder. Maar die zijn wel gebonden aan speciale gebieden, vaak zelfs met een eigen wegdeel. Toch komen er steeds meer bestuurderondersteunende functies, zoals ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), waardoor zelfrijdende voertuigen steeds waarschijnlijker worden.

Nu ligt de verantwoordelijkheid nog bij de bestuurder; bij een ongeluk is de bestuurder verantwoordelijk. Maar wie is verantwoordelijk als een zelfrijdend voertuig een ongeluk veroorzaakt: de bestuurder of de fabrikant?  Om zeker te weten of een voertuig veilig de weg op kan, kunnen we een voertuig een echt rijexamen af laten leggen. Dan krijg niet jij, maar je voertuig een rijbewijs.

Peter Jager, Senior Adviseur Registratie & Informatie

Job Alert

Momenteel zijn er geen openstaande vacatures binnen het vakgebied Dienstverlening. Wil je de laatste vacatures direct in je mailbox ontvangen?