Werken aan een nieuwe tijd

Werken bij de RDW
ICT
Wat als je auto data lekt?

Vandaag de dag beschikken voertuigen over meer en meer elektronische componenten. Deze verschillende componenten communiceren met elkaar, maar ook meer met de fabrikant zelf. Zo wordt er data verzameld en gedeeld zodat de fabrikant het voertuig kan monitoren en waar nodig verbeteren. Het nadeel is dat voertuigen kwetsbaar worden voor bedreigingen van buitenaf. Wanneer een auto lekt kan dit gevolgen hebben voor zowel persoonsgegevens als de veiligheid van de weggebruikers. Bij persoonsgegevens kunt u denken aan de NAW gegevens, maar ook aan de ritten die zijn gereden, real-time locatie en inloggegevens die staan in het infotainmentsysteem. Voor mensen met bepaalde functies kan het heel vervelend zijn dat de locatie kan worden bepaald of hoe hard er gereden wordt (denk bijvoorbeeld aan een politicus of agenten). Wanneer het mogelijk is om via het infotainmentsysteem toegang te krijgen tot het voertuig zelf dan is dat gevaarlijk voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers. Het laatste wat we willen is dat er iemand van afstand het voertuig plots kan laten remmen op de snelweg. Daarom is het belangrijk dat de fabrikant heel zorgvuldig om gaat met de communicatie tussen de voertuigen, zodat er niet door middel van een data lek toegang verschaft kan worden tot persoonsgegevens en de controle over het voertuig.

Rick Venema, starter ICT, ICT

Job Alert

Momenteel zijn er geen openstaande vacatures binnen het vakgebied ICT. Wil je de laatste vacatures direct in je mailbox ontvangen?

Renske Pries

Senior Software Engineer bij het ICT bedrijf in Groningen

Mijn passie in het werk is het ontwikkelen van nieuwe dingen, een goed product neer te zetten en vooral om dat samen te doen. In het begin zijn er meestal nog vage wensen. Door met elkaar om tafel te gaan en het steeds verder uit te diepen komt er uiteindelijk een prachtig product tot stand.