Content
Het nieuwe rijbewijs met chip

Het nieuwe rijbewijs met chip

De RDW is eigenaar van het rijbewijsdocument. In november 2014 is er een nieuw en veiliger rijbewijscard met daarop een chip geïntroduceerd. De gegevens op de chip zijn door de politie via handhelds digitaal uit te lezen en over te nemen. De controletijd wordt hierdoor korter en het voorkomt fouten bij het overnemen van gegevens. Bovendien maakt de chip het moeilijker om het rijbewijs na te maken of te vervalsen. Dit draagt bij aan het tegengaan van identiteitsfraude. De ongeveer 1,5 miljoen jaarlijks uit te geven rijbewijscards personaliseert de RDW in eigen huis. Het ICT Bedrijf van de RDW had een grote rol in dit project.

ICT Bedrijf realiseerde
Voor het ICT Bedrijf bestonden de belangrijkste werkzaamheden uit:

  • het aanpassen van de scansoftware bij gemeenten,
  • het aanpassen van de RDW Winframe rijbewijsketen,
  • de aanbesteding en gunning van het halffabrikaat,
  • de inrichting van een derde printstraat,
  • de realisatie van de personalisatiesoftware en applet,
  • de realisatie van een qualitytool en
  • de realisatie van de foto en handtekening enhancement uitvalstraat.

Uitdaging
Binnen een strakke deadline (parallel aan de wetswijziging) is de rijbewijscard zonder noemenswaardige problemen in productie genomen. Hierbij vond nauwe samenwerking plaats tussen veel stakeholders, zowel binnen de RDW als daarbuiten gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Binnen het ICT Bedrijf is gewerkt met een zeer professioneel, dedicated team met focus en een enorme inzet en drive. De uitdaging lag onder andere in het gebruik van de smartcardtechnologie met bijbehorende documentatie en certificering. Deze technologie is nieuw, breed en heel specifiek.

Onze ICT professionals
Bij het ICT Bedrijf van de RDW waren ongeveer 50 medewerkers betrokken bij de uitvoering. De benodigde kennis lag op het terrein van o.a. Architectuur, Informatie Consultancy, Consultancy smartcardtechnologie en standaardisatie, Informatieanalyse, Databasearchitectectuur, Functioneel ontwerpen, Delta Cobol ontwikkeling, C# ontwikkeling, Netwerkbeheer, Serverbeheer en Test.

Kennis
Om dit project te realiseren was kennis nodig op het terrein van o.a. wetswijzigingen, de RDW Rijbewijsketen, Europese aanbestedingen, smartcardtechnologie, optische en elektronische personalisatie en foto-optimalisatie.

Evaluatie 
“Met het project hebben we wederom laten zien hoe groot de innovatieve kracht van de RDW (zowel business als ICT) is met het adapteren en implementeren van nieuwe technieken. En het grote incasseringsvermogen van het projectteam om bij tegenslagen terug te bouncen en met creatieve oplossingen te komen om issues te lossen.” ICT Projectmanager: Sipke Folkertsma

Terug naar het overzicht

® werkenbijdeRDW 2018