Content
Van papier naar plastic: Kentekencard met chip

Van papier naar plastic: Kentekencard met chip

Vanaf 1 januari 2014 geeft de RDW de kentekencard uit. Voor die tijd werd het kentekenbewijs op papier uitgegeven. De nieuwe kentekencard is veiliger, handzamer en meer van deze tijd. Bovendien is de kentekencard voorzien van een chip. Door deze chip en door aanpassing van verschillende kentekenprocessen is een volgende stap gezet in het verder digitaliseren van het proces om een auto op naam te zetten. Vanaf de invoering van de kentekencard verzorgt de RDW de personalisatie en uitgifte in eigen huis.

ICT Bedrijf

Voor het ICT Bedrijf bestonden de belangrijkste werkzaamheden uit:
  • De bouw van een ‘Datapreparatiemodule’: een service voor het prepareren van data op de card;
  • De bouw van de eVRD applet: een applet voor het dragen en verwerken van elektronische gegevens op de chip;
  • Twee PKI-services voor het ondertekenen van de informatie in de kentekencard en het beveiligen van de chip;
  • Realisatie van een qualitytool;
  • Ondersteuning bij technisch ontwerp infrastructuur en inrichting van twee personalisatie printstraten;
  • Interface documentatie opstellen;
  • Ondersteuning bij Europese aanbesteding;
  • Aanpassen van de RDW Winframe keten.

Uitdaging

Voor het realiseren van de kentekencard was een totale integratie nodig van verschillende componenten en interfaces, en afstemming en communicatie met verschillende leveranciers uit verschillende landen. Daarnaast lag er een uitdaging in het gebruik van smartcardtechnologie met bijbehorende documentatie en certificering. En het foutloos en snel personaliseren en uitgeven van ongeveer 3,5 miljoen kentekencards per jaar is op zich beschouwd ook al een enorme uitdaging.

Onze ICT professionals

Bij het ICT Bedrijf van de RDW waren ongeveer 20 medewerkers betrokken bij de uitvoering, waarbij benodigde kennis lag op het terrein van o.a. wetswijzigingen, Europese aanbestedingen, smartcardtechnologie, optische en elektronische personalisatie.

Evaluatie

“Met het project hebben we laten zien dat de RDW om kan gaan met complexe materie, zoals key management en chip- technologie en dat we onze eigen kentekenkaarten kunnen personaliseren.”
  Jelle Jelsma - Adviseur Infra ICT Bedrijf.
Terug naar het overzicht

® werkenbijdeRDW 2019