Content
Toelating en Toezicht Voertuigen (TTV)

Toelating en Toezicht Voertuigen (TTV)

Van elke auto en elk voertuig op de Nederlandse weg kennen we de exacte specificaties. De RDW is namelijk de instantie die gaat over de toelating van voertuigen op de weg. En dat niet alleen: we houden ook toezicht op het naleven van de regels. Dat gebeurt in Nederland, maar je kunt je collega’s ook aan het werk vinden bij grote autofabrikanten in Japan, Zuid-Korea of Amerika. Ons internationale werkterrein is maar liefst 52 landen groot. We kijken niet alleen naar complete modellen, ook elk auto-onderdeel, een ruitenwisser of een kinderzitje valt onder onze supervisie.

De afdeling Toelating en Toezicht Voertuigen (TTV) maakt onderdeel uit van de divisie Voertuigtechniek. Het is een grote afdeling, met bijna 200 medewerkers.


Toelaten
Het toelaten bestaat uit drie processen: testen, certificeren en ontheffen.
  • Het testen doen we in Nederland, op het RDW Testcentrum in Lelystad, en op locatie bij internationale fabrikanten. We beoordelen zowel voertuigen als onderdelen.
  • Bij certificeren gaat het om het toetsen van testrapporten van derden op basis van (inter)nationale wet- en regelgeving. Maar ook het afgeven van typegoedkeuringen en het registeren daarvan. Die certificatie is vereist voordat een voertuig, of een onderdeel daarvan, wordt toegelaten tot de Europese of nationale markt.
  • Ontheffen is weer een andere tak van sport: we zien erop toe dat exceptionele transporten– toch gebruik kunnen maken van de openbare weg. Maar dan wel veilig en verantwoord.

Toezicht houden
Toelaten is één, maar toezicht houden is niet minder belangrijk. Zo hebben we de zekerheid dat eenmaal toegelaten voertuigen ook blijven voldoen aan de strenge normen. Onze toezichthouders kun je daarom overal vinden; wereldwijd checken ze productieprocessen van alle bekende autofabrikanten. Ook houden we toezicht op technische diensten die testrapporten aanleveren en op het correct naleven van terugroepacties in de markt.

We kijken graag verder: onze expertise staat wereldwijd zo hoog aangeschreven, dat we die rol van autoriteit ook op Europees niveau invullen. Als innovatieve organisatie lopen we voorop in kennisontwikkeling en de samenwerking met klanten in de automotivesector.

Terug naar het overzicht

® werkenbijdeRDW 2018