Content

Techniek

Welke kansen bieden technologische innovaties in ons werk?

Intelligent road design, on board diagnostics, smart grids… het zijn maar een paar ICT-toepassingen die de wereld van mobiliteit drastisch gaan veranderen. Dit heeft ook veel invloed op het werkterrein van de RDW. Nieuwe technologieën creëren een wereld aan mogelijkheden voor onze dienstverlening. Denk aan andere diensten voor bestaande partners als de Belastingdienst of Rijkswaterstaat. Maar ook aan nieuwe partners en ketens waarin onze data een rol kan spelen. Ook keuringen en onze rol als toezichthouder veranderen door technische innovatie. Om ook straks van toegevoegde waarde te zijn, moeten we nú schakelen. Met andere woorden, specialisten inzetten die techniek kunnen doorgronden.

Mobiliteit op Europees niveau aan één uniforme standaard helpen

De Europese Unie krijgt een steeds belangrijkere stem op het gebied van regelgeving, informatie, documenten en voertuigen. Good governance is een ander terrein. Daarmee groeien regels in landen steeds meer naar elkaar toe en worden standaarden uniformer. Maar een centraal geregisseerd beleid moet nog altijd op nationaal niveau worden uitgevoerd. Daar komt de RDW om de hoek kijken. En nog verder weg, over onze landsgrenzen, spelen weer samenwerkingsverbanden tussen autofabrikanten. Ook zij spreken nieuwe standaarden af. Fabrikanten in onder meer Zuid-Korea, China, Rusland en India halen hun kennis daarvoor uit Nederland: die van de RDW. Met 1.600 autofabrikanten op onze ‘klantenlijst’ een intensieve job.

Nieuwe energie voor onze activiteiten

Als er één sector is die zoekt naar duurzame oplossingen, is het wel de auto-industrie. Fabrikanten steken forse bedragen in de ontwikkeling van voertuigen op alternatieve brandstoffen, maar een elektrische auto vraagt een geheel andere autotechniek. En daarmee andere expertise en inzichten van een keurende autoriteit als de RDW. Niet alleen de technologie - en daarmee de voertuigspecificatie - verandert, ook typegoedkeuringen en informatiestromen. Met welke nieuwe keuringsobjecten krijgen onze medewerkers daardoor te maken? En hoe past de dienstverlening van de RDW in nieuwe ketens die ontstaan door productinnovatie? In ons werk zijn we de praktijk vaak vele jaren te vroeg af. Boeiend? Reken maar!

Het nieuwe vervoeren vs. Het nieuwe registreren

De auto als statussymbool verliest z’n waarde. Niet langer de auto telt, maar de mobiliteit. Een nieuwe generatie neemt misschien wel genoegen met een gedeelde auto, in combinatie met andere vormen van vervoer. Aan de technologie voor deelgebruik ligt het niet. Er moet echter één partij zijn die toezicht houdt op de aspecten die met autogebruik verbonden zijn, zoals de RDW nu ook al doet. Alleen wordt die taak er dan wel veel gecompliceerder op. Wat te doen met voertuigen die door ICT-toepassingen onafhankelijk zijn van de bestuurder? En hoe om te gaan met zelfrijdende auto’s? Interessante vragen om antwoord op te zoeken. Denk ook eens na over zelfdiagnosticerende auto’s of systemen die zichzelf updaten: hoe past die ontwikkeling binnen onze keuringsstations?

Ontmoet ons

 • Op beurzen georganiseerd door hogescholen of universiteiten
 • Op door onszelf georganiseerde interne evenementen
 • Op diverse (carrière)beurzen
Lees meer

Opleiding en Training

Hecht jij net als de RDW veel waarde aan groei en ontwikkeling?
Als je bij ons komt werken, ondersteunen we je daarbij zo goed als mogelijk.


We hebben diverse opleidings- professionaliseringstrajecten voor zowel managers als medewerkers. Daarnaast bieden we uitstekende studiefaciliteiten. Ook kun je door deelname aan één van de mobiliteitsprogramma’s je werkervaring verder verbreden. Tot slot kent de RDW een persoonlijk loopbaanbudget van € 1.000,- per 2 jaar.

Lees meer

Aanmelden Job Alert

Nog geen account? Vraag je account aan
Wachtwoord vergeten?  Vraag je wachtwoord op
Heb je reeds een account? Meld je aan

Top 5 werkgever

 • Innovatieve projecten
 • Uitdagende werkzaamheden
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Eigen verantwoordelijkheid
 • Informele sfeer

5 werkvelden

 • ICT
 • Techniek
 • (Project)management
 • Advies/Beleid
 • Administratief/Secretarieel

1500

Gemotiveerde en
enthousiaste collega's

De RDW zoekt

 • Steekproefcontroleurs
 • Technisch medewerkers
 • Inspecteurs

Techniek bij de RDW

 • Testen van voertuigen
 • Steekproeven
 • Uitvoeren keuringen

Het werkveld Techniek

Werken in de voertuigtechniek is elke dag anders.

Onze medewerkers zijn dagelijks bezig met o.a. het testen van voertuigen, het controleren van APK-keuringen bij garages en het uitvoeren van keuringen om te checken of voertuigen voldoen aan alle eisen op het gebied van veiligheid en milieu.

Het is een gevarieerd werkveld met mogelijkheden om zowel nationaal als internationaal te werken.

Kerntaken RDW

De RDW is een publieke dienstverlener in de mobiliteitsketen. We voeren vier belangrijke opdrachten van de overheid uit:


 • Toelating 
 • Toezicht en controle 
 • Registratie en Informatieverstrekking
 • Documentafgifte 


Deze opdrachten voert de RDW uit in nauwe samenwerking met diverse partners in de mobiliteitsketen. Dit geeft de RDW een duidelijke positie in deze keten. 

Lees meer

Doe de test

Wil je een goed beeld krijgen van de RDW en wat jij als potentiële medewerker van de RDW kunt verwachten?

Doe de test

Medewerkers vertellen

Koen Thielen, Inspecteur bij de divisie Voertuig Regelgeving Toelating in Zoetermeer
"Wat mijn werk bij de RDW leuk maakt is het vele reizen, de verschillende mensen die ik ontmoet en de verschillende vo..."

Collega's

Een afbeelding van Rolf Zaal
Rolf Zaal

Ik houd als coördinator veiligheid toezicht op de testbaan waar nieuwe mod...

Een afbeelding van Jeroen Beerthuizen
Jeroen Beerthuizen

Als steekproefcontroleur hou ik toezicht op bedrijven met een APK erkennin...

Een afbeelding van Niels den Ouden
Niels den Ouden

Als inspecteur bezoek ik voertuigfabrikanten en beoordeel ik ze ten aan...

Bekijk meer

® werkenbijdeRDW 2018